Viemärimelua on perinteisesti pyritty rajoittamaan käyttämällä jäykkiä kiinnityksiä välipohjiin sekä valamalla ns. pystyviemärin pohjakulma betonin sisälle. Ongelmana on kuitenkin ollut hallitsematon äänen kulkeutuminen rakenteisiin ja erityisesti liian korkeat äänitasot alimmassa kerroksessa tärinän siirtyessä kannakkeiden kautta hormien seinäpintoihin, joista se muuntuu ääneksi. Uusilla rakenne- ja asennusvalinnoilla toteutettuna valurautaviemäri ei tarvitse ylimääräistä äänieristystä.
Suuren neliömassan (yli 25 kg/m²) ja materiaalin ominaisuuksien ansiosta SMU-valurautaputket vaimentavat yleisesti ilmaääniaaltoja. Lisäksi pantaliitoksen kumitiiviste estää putkien välittömän yhteenliittämisen, jolloin äänen johtuminen putkiston välityksellä vähenee.
Putkiston joustavaan kiinnitykseen sekä tukirakenteiden valintaan on kiinnitettävä erityistä huomiota parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
Pyrittäessä alhaisempiin äänitasoihin on suunnittelussa otettava lähtökohdaksi putki- ja viemärilinjojen täydellinen tärinäeristetty irrottaminen rakennuksen rungosta.
Asennushormit jaetaan kevyisiin ja massiivisiin. Kevytrakenteisissa hormeissa kaikki seinät on rakennettu levystä tai muusta kevyestä rakennusaineesta. Tällaisen hormin seinämiin ei saa kannakoida mitään putkia tai kanavia, vaan kiskot asennetaan hormin koko asennuskorkeudelle. Kiskot kiinnitetään ainoastaan välipohjien kohdalta. Pystykiskoihin kiinnitetään kaikki hormiin asennettavat äänieristetyt pidikkeet ja kannakkeet. Massiivisessa hormissa on vähintään yksi hormin seinistä raskasrakenteinen, vähintään 220 kg/m2. Tällaista hormin seinää voidaan käyttää asennusseinänä.
Kaikuefektin poistamiseksi on vähintään yhdelle hormin seinälle asennettava vaimentavaa villalevyä.
Ääniteknisessä suojauksessa on huolehdittava tarkoin eri rakenteiden liittymien, saumojen ja läpivientien tiiveydestä. Erilaisten äänieristettävien tilojen rakenteista ja eristemateriaaleista ja vahvuuksista on saatavilla standardien mukaiset ratkaisut tapauskohtaisesti.
IlmaääniÄänilähteestä ilman välityksellä ympäristöön leviävä ääni esim. äänen johtuminen putki- ja rakenneseinämien läpi.
RunkoääniRakenteessa tai muussa kiinteässä kappaleessa etenevä mekaaninen värähtely, joka aiheuttaa ilmaääntä.
AskelääniMuihin tiloihin kuuluva runkoääni, jonka aiheuttavat esimerkiksi kulkeminen lattialla tai portaissa tai esineiden siirtely.
Enimmäisäänitaso (A-painotettu) L A,max (dB)Tarkastelujaksona esiintyvä voimakkuudeltaan korkein äänitaso määritellyllä aikapainotuksella. Ellei aikapainotusta erikseen mainita, tarkoitetaan aikapainotusta F (fast).
Äänitekniset tarvikkeet putkien lisäksi ovat: